VOJNI-INVALID-123

ВОЈНИ ИНВАЛИД 122 ИЗАШАО ЈЕ У У ЈУНУ 2018. ГОДИНЕ. БРОЈ ЈЕ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ ПОЧЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА, односно Српској армији и другим савезничким армијама великог рата, њиховим палим борцима, војним инвалидима и ветеранима. 

У рубрици разговор са објављени су интервјуи са саветником минстара Сашом Дујовићем и председником Удружења ратних војних инвалида Србије свих ратова, Жељком Васиљевићем. Објављен је и извештај са састанка претставника борачких удружења и ресорног Министра Зорана Ђорђевића. 

У рубрици рад ДОМ-а објављен је текст о сукобу тада бивше управнице Бранке Стојић и одлуком Савета ДОМ-а новоизабране управнице Лидије Шошкић. У међувремну у овом рату је победила Стојићева, која је заједно са бившим председником УРМВИ Србије Мирославом Лазовићем и другим члановима Савета поништила конкурс. На овај начин Стојићева за коју су многи поверовали да је напокон отишла са функције управнице ДОМ-а, ту остала до даљњег. У наставку можете прочитати текст, на који су примедбе упутили Стојићева и Милорад Петровић председник Савета ДОМ-а. 

У наставку можете прочитати спорни текст:

ОДЛУКОМ САВЕТА ДОМА РВИ БЕОГРАДА бр. 26/1 ЛИДИЈА ШОШКИЋ ЈЕ ИМЕНОВАНА ЗА НОВОГ УПРАВНИКА ДОМА

ОДЛУКОМ БРАНКЕ СТОЈИЋ, БИВШЕ УПРАВНИЦЕ ЛИДИЈА ШОШКИЋ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕУЗМЕ ДУЖНОСТ

Пензионисана (бивша) управница Дома-а ратних војних инвалида Београда, Бранка Стојић између осталог каже: “Шошкићева не може бити управница Дом-а јер сам открила да је у пензији”, Истовремено Стојићева сматра да је у реду да она и даље обавља дужност управника иако је у пензији.
Шошкићева је нашу редакцију обавестила и да је са Стојићевом имала непријатан сусрет, кад је како каже Бранка Стојић, псовала и избацила из канцеларије

Савет Дом-а ратних војних инвалида, је 24.04.2018. године одржао седницу на којој је решењем број 26/1 за новог управника Дом-а именована Лидија Шошкић, супруга палог борца и бивши угледни судија. До данас она још увек није ступила на дужност, а када је то покушала, доживела је непријатно искуство.
- ЈЕБЕМ ТИ МАЈКУ БОЖИЈУ, ПРЕВАРАНТУ, ОВО ЈЕ МОЈА КАНЦЕЛАРИЈА, рекла је наводно Бранка Стојић, Лидији Шошкић изабраној управници Дом-а РВИ, пише у представки која је упућена сектору управне инспекције, у који смо имали увид. У којој се уз још много детаља наводи и да је дана 25.06.2018. године у присуству председника УРМВИ Београда Милорада Петровића бивша управница Дома РВИ Бранка Стојић, ничим изазвана, Шошкићеву вређала и није јој дала да ступи на дужност.
Нова Управница Лидија Шошкић, се у међувремену састала са ВД председником УРМВИ Србије, Синишом Драшковићем, а састанку је присуствовао и извршни уредник часописа «Војни инвалид» Вук Станић. Том приликом Шошкићева је потврдила све наводе које смо објавили на почетку текста.
Овим поводом тражили смо и изјаву од ВД председника, УРМВИ Србије, Синише Драшковића који је изјавио да Шошкићевој мора бити омогућено да ступи на дужност.
-Шошкићева је изабрана на конкурсу, донета је одлука да је она нови управник Дом-а, и она мора што пре почети да обавља функцију на коју је изабрана, изјавио је Драшковић.
Према речима председника Савета Дом-а РВИ, који је и председник УРМВИ града Београда Милорада Петровића, а који је присутвовао спорном сусрету Стојићеве и Шошкићке, није било псовања, али јесте било неспоразума.
- Није било псовања, али јесте било чарки, рекао је Петровић и истакао да сматра да то не би требало да објавимо јер ми нисмо часопис који се бави таквим стварима. Он је додао да Шошкићева није ступила на дужност, јер се чека “мишљење Министарства”. На питање да ли уопште треба мишљење Министарства обзиром да га ни Стојићева нема, он је рекао да бивша управница јесте у пензији, али да она ради по уговору. На питање зашто онда и Шошкићева не би радила по уговору, он је рекао, да је Дом-у потребан неко ко би засновао стални радни однос.
У циљу истинитог информисања читалаца, наш новинар је разговарао и са Бранком Стојић, која је изјавила да она није псовала Шошкићеву, демантујући чак и Петровићеву изјаву да је било некаквих чарки.
- Ја сам сазнала да је Шошкићева била у пензији у тренутку када је конкурисала за посао. Она је у пензији од 14.11.2017. године, а конкурс је био 16.03.2018. године. Дакле Лидија Шошкић није могла да заснује радни однос. Значи она је обманула конкурсну комисију. Стојићева је инсистирала и да објавимо и тачан назив акта којим је Шошкићева пензионисана истичући да је то врло битно. Са друге стране због опасности да на тај начин повредимо право на приватност Лидије Шошкић, тај податак за сада нећемо објављивати.
Стојићева је тврдила и да у складу са важећим актима Дом-а и правилима конкурса управник мора бити примљен у стални радни однос, и не може радити хонорарно. Нашем новинару је дала и више докумената у којима пише да управник мора бити примљен за стално, док у истим документима не пише, да је она надлежна да новог управника спречи да ступи на дужност. Као што јој ниједан правни акт не дозвољава да ради против одлука Савета Дома, а Шошкићева је примљена одлуком Савета у којој се нигде не помиње обавеза сталног радног односа.
Рекла је и да би Шошкићева могла да се одрекне пензије пошто је иста превремена, и да заснује радни однос. У том случају она каже не би имала ништа против да Шошкићева почне да ради.
- Шошкићева то неће јер би онда изгубила пензију, каже Стојићева и додаје да она ето хоће и хонорар и пензију.
На питање како она обавља функцију обзиром да је и она у пензији. Стојићева је рекла:
- Како ја радим хонорано, а у пензији сам па радим док се не изабере нови управник у стални радни однос. Па ово је место са посебним овлашћењима. Значи директорско радно место. Нисам ја овде стручни сарадник. Не знам да ли ме разумете, рекла је Стојићева.

 

ПРАТИТЕ НАС!

НОВОСТИ

Виши суд у Београду одбацио је тужбени захтев УРМВИ у спору против...
      Виши суд у Београду одбацио је тужбени захтев УРМВИ у спору против СУБНОР-а. -Одбија се тужбени захтев, пише у пресуди коју ј...

Опширније...

ПРЕДЛОГ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПРАВИМА РВИ СТИГАО У СКУПШТИНУ
ПРЕДЛЛОГ, ЗА ИЗМЕНУ ЗАКОНА О ПРАВИМА БОРАЦА, ВОЈНИХ ИНВАЛИДА И ЧЛАНОВА ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА, ДОБИЛИ СУ СВИ НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ И СКУПШТИНСКА РАСПАВА О ИСТОМ...

Опширније...

Није мртав ратник који је погинуо него ратник који је заборављен
Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида србије УРМВИ, ЈЕ ЗАЈЕДНО СА ВЕТЕРАНСКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ САБОР И ДРУГИМ ВЕТЕРАНСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ТРАЖИЛО...

Опширније...

ИСПРАВКА - МИЛАН ПОПИЋ - ВОЈНИ ИНВАЛИД 124
  У часопису Војни нвалид број 124, на страни 9. погрешно смо цитирали тешког ратног инвалида и функционера Удружења тешких ратних инвалида и по...

Опширније...

Председник УРВМИ Мирослав Лазовић, разговарао са деканом Владимиром Томашевићем
Председник Удружења ратних мирнодопских војних инвалида Србије, Мирослав Лазовић, разговарао је данас са професором Владимиром Томашевићем, деканом ...

Опширније...