ЗАПИСНИК СА СЕДНИЦЕ ОД 21.08.2018. године

Петровић Мирољуб: Предлажем дневни ред
Усвајање записника са 18. седнице Савета од 21.05.2018. године
Дононошење одлуке о поништењу конкурса за радно место управника Дома РВИ од 16.03.2018. године
Доношење одлуке о расписивању конкурса за радно место управника Дома РВИ Београда у неком од јавних гласила
Доношење одлуке о именовању Конкурсне комисије
Разно
Ја овде констатујем да је присутна већина тј. 6 чланова.
Има ли неко нешто да допуни?
Милија Бјекић, члан Савета Дома РВИ: Ја бих предложио да дневни ред не буде овакав, обзиром да знамо да смо на прошлој седници (од 21.06.2018. године), како и стоји у записнику, донели одлуку да се сачека мишљење Министарства за рад. Пошто се у овом дневном реду не спомиње мишљење Министарства, ја мислим да бисмо требали да се фокусирамо на претходну одлуку којом је Министарство за рад дало сагласност да Лидија Шошкић може да заснује радни однос на неодређено време.
Дакле предлажем да дневни ред буде усвајање записника и следећа тачка да видимо да ли је стигао одговор из Министарства за рад.
Мирољуб Петровић: Ја немам то Мишљење Министарства за сада.
Милија Бјекић: Ево, имам ја наведено Мишљење Министарства код себе сада, изволите. Такође, имам и информацију да је исто било послато и Дому, али да није дозвољено да се прими у Дому, те је враћено. То може да се провери, а онда ћемо да видимо ако неко овде није желео да прими то што је Министарство послало овде Дому, онда треба да одговара за то.
Мирољуб Петровић: Дакле Ваш предлог је да се размотри Лидијино Мишљење из Министарства за рад, борачка и социјална питања?
Милија Бјекић: Да.
Мирољуб Петровић: Молим вас, ко је за дневни ред који сам ја изабрао? Један, два, три, у реду само троје.
Милија Бјекић: Дакле по одлуци на прошлој седници- донели смо одлуку да се сачека мишљење Министарства.
Мирољуб Петровић: Ја немам мишљење Министарства за рад.
Милија Бјекић: Зашто сте онда сазивали седницу, кад у претходној одлуци јасно пише да морамо сачекати мишљење Министасртва за рад.
Лидија Шошкић: Председниче да ли дозвољавате да се на два минута обратим присутнима?
Мирољуб Петровић: Може.
Лидија Шошкић: Добар дан, вероватно ме већина знате, а за оне који ме не познају- ја сам Лидија Шошкић. У кратким цртама ћу изложити неправилности од добијања одлуке за радно место управника Дома РВИ до данас. Господин Петровић ми је предложио да конкуришем на радно место управника Дома РВИ и више пута ме убеђивао да испуњавам све услове конкурса. Конкурисала сам и том приликом сам господину Петровићу и Лазовићу саопштила да сам у међувремену остварила право на одлазак у превремену, адмминистративну пензију, на шта су они одговорили да ће ме примити на наведено радно место и да нема законских ограничења да ја не остварим право да заснујем радни однос.Даном када ме је господин Петровић позвао да ступим у радни однос, то је био 18.06.2018. године, ја сам ступила на ту дужност и тог треннутка је у присуству госпође Бранке саопштио да ја преузимам све дужности и да ми до септембра месеца Бранка као бивши управник преда све предмете и да ме упозна са пословима Дома. Сматрам да одлука која је донета 21.06.2018. године- којом је Дом РВИ затражио сагласност Министарства за рад, борачка и социјална питања није била правно основана и неопходна, већ је одмах после тог састанка требало потписати Уговор о раду. И ја и Дом РВИ смо затражили мишљење Министарства за рад. Наведено мишљење је пристигло и у истом је наведено да нема спречености да ја обављам наведену функцију јер Одлука којом сам именована на снази. Господин Петровић је био у обавези истог момента када ме је позвао да приступим на рад, да ми да да потпишем Уговор о раду или да уради Решење и то је пропуст Дома РВИ, али ја сам у радном односу од 18.06.2018. године. Према томе, боље је да се не излажемо непотребним трошковима, а те трошкове ће сносити Дом РВИ, а не појединци који су одговорни. Ја ћу покренути судски поступак, јер је овакав вид поступања незаконит. То је једина права истина и могу да Вас погледам у очи и истакнем да нема законских услова да се поништи конкурс објављен 16.03.2018. године. Доживела сам велико малтретирање од стране Бранке, што није у домену овог Дома, али ипак не желим да представљам јавно свој и Бранкин однос, већ ћу по том питању заштитити своја права путем суда. Зато Вас молим да испред Дома поступате као испред једне достојне институције, као што је и моја личност достојна јер сам ја мајка, поносна супруга палог борца, поносни грађанин и поносни бивши судија. Толико од мене, не желим више да присуствујем овој седници. Довиђења.
Вук Станић, новинар часописа Војни инвалид: Ја бих да Вам се обратим поводом мишљења Министарства јер сам ја након прошле седнице сазнао, те сам са Вама господине Петровићу о томе разговарао, као и са Синишом Драшковићем, о чему имамо снимак разговора, тада сте ме обавестили да сте тражили мишљење Министарства за рад. У складу са тим ја сам се као новинар часописа „Војни инвалид“ обратио и министарству. Под материјалном и кривичном одговорношћу тврдим да сам се састао са саветмником министра господином Сашом Дујовићем, који ме је обавестио да јесу дали мишљење.
Бранка Стојић, пензионисани управник Дома РВИ: Ма који саветник, обућар најобичнији. Саша је шустер.
Вук Станић: Нека уђе слободно у записник шта Бранка мисли за господина Сашу Дујовића, ја ћу то унети у мој записник, а Ви унесите у Ваш записник.
Мирослав Лазовић, члан Савета Дома РВИ: Лидија је правник по струци и најбоља могућа варијанта је била да она буде управник Дома РВИ. Све је ишло на страну Лидије и коректност и искуство и документација и конкурс, све је имало елемената да она буде управник Дома РВИ. Али ја нисам правник, те нисам разумео да се мора засновати радни однос, а док је у статусу пензионера то није коректно очекивати од ње. Стога је сада правни сегмент такав да морамо разрешити овај проблем овако и онако и ми који смо овде морамо данас да донесемо одлуку и морамо разрешити овај проблем. Нисам разумео да то што је у пензији представља неки проблем, нисам на то обратио пажњу, а разлика између радног односа и Уговора о делу је велика.Она жена има право да ради до своје 65е године, њој нико то право не може да узме, али не може да ради у радном односу већ по Уговору о делу или нечему другом, јер ако тако урадимо онда би Председник Савета морао да потписује све акте Дома као и до сада. Напомињем да је жена била коректна и одрадила свој део посла, жена је имала пуно право да конкурише, има право да конкурише и на новом конкурсу. Сигурно ми је рекла да је у пензији, али ја то нисам схватио као сметњу за обављање ове функције.
Драган Стојковић, члан Савета Дома РВИ: Председниче, сећате се Ви сте били председник комисије, ту смо и ми били, где смо темељно размотрили свих осам кандидата, управо сте дали добру сугестију да дотична Лидија буде први кандидат, ја сам предложио да је позовемо на разговор. 10ак минута смо попричали, све је било коректно. Опет Лазовићу морам да се надовежем, верујте ми најискреније ни ја не познајем законске одредбе, ја не знам да ли би се Лидија одрекла пензије да прихвати посао да ради, то она најбоље зна. У данашње време има много Уговора о раду, о делу... Желимо добро овом Дому и да све функционише. Да ли је стигао допис Министарства за рад да министарство одговори, да ли би требало поново сачекати да стигне тај допис, а онда да после одлучимо. Док смо били чланови Комисије било нам је изузетно драго да Лидија буде управник Дома РВИ, док смо отварали коверте и дошли до тога, ево ја имам и сад тај записник где сам записивао о свих ових осам кандидата, посебно јер је супруга палог борца и обрадовало ме је да таква једна особа дође, па смо и на Савету причали и питали се има ли неко од нас неког од деце или супружника ратних војних инвалида који може да дође и ко ће да заволи овај Дом, цени и поштује инвалиде итд да би могао да води овај Дом. Лидија је испуњавала све услове и ми смо сви једногласно били за то и све је то било у реду док се није појавила информација о тој пензији. Ја сам зато и предложио да затражимо то мишљење министарства да не погрешимо према Лидији. Лидија је мене звала и објаснила ми да ће се одрећи пензије да би обављала ову функцију. Криво ми је што она сада није ту, јер ме је звала и преко сат времена смо разговарали. Не знам да ли је боље да се опет распише конкурс, па нека жена поново конкурише.
Вук Станић: Лидија је пристала да се одрекне права на пензију.
Бранка Стојић: Слушај ти бре Станићу, пристанак и одрицање значи једну правну процедуру. Она док не добије решење да се одриче пензије она овде не може засновати радни однос. Нема на реч ништа. Само папир. Ако хоће да се одрекне пензије, прво нека оде у пензионо да донесе Решење да се одриче пензије. Друга ствар свима вам је достављена Уредба по којој је Лидија Шошкић остварила пензију, у тој уредби јасно стоји да онај ко заснује радни однос трајно губи право на пензију, она кад би засновала овде радни однос, она више не би могла да се врати у ту пензију.
Вук Станић: Па шта је ту проблем, њена је ствар да ли ће изгубити право на пензију, а ваша је обавеза да јој донесете уговор о раду.
Бранка Стојић: То је у супротности са нашим конкурсом.
Вук Станић: У конкурсу није наведено ништа на ту тему, а Лидија је испуњавала све услове конкурса и на основу тога је и донета Одлука. У конкурсу није наведено да се не сме бити у пензији.
Милија Бјекић: Пропуст је што није донет Уговор о раду, па да ли ће се Лидија одрећи пензије или не то је њена ствар.
Бранка Стојић: Дијана Загорац и Невена Васиљевић су одбјене јер им је фалио један папир.
Милетић, члан Савета Дома РВИ: Конкурисао сам до сада на сто конкурса, наравно кад вам фали један папир да Вас одбију јер вам је непотпуна документација, а Лидија је испуњавала све услове. Уколико будемо поништили конкурс, у следећем конкурсу треба да се назначи да се донесе и потврда да кандидат није у пензији, пошто то није назначено у претходном конкурсу.
Милија Бјекић: Људи, на овај начи правимо спрдњу у Дому, постоји Одлука Скупштине као највишег органа дома у којој сте ви предложили и изабрали Лидију. Још на прошлој седници сам вам рекао да мислим да то радите намерно, да би госпођа Бранка што дуже радила, јер она овде ради већ 20 месеци. Значи не смета вам да то буде тако, овде сте Ви заговарали да Лидија буде примљена, Статут предвиђа Уговор о раду, а жена се изјаснила да пристаје на све, хоће да потпише Уговор о раду, каква ви сад ограничења овде налазите? Нема ограничења, а ви правите спрдњу од одлуке Скупштине која је највиши орган, а одлука је да су сви кандидати одбијени осим Лидије.
Мирољуб Петровић: Чита мишљење Министарства за рад (копија у прилогу).
Чита Конкурс од 16.03.2018. године (копија у прилогу).
На Конкурс се пријавило укупно 8 кандидата. 11.04. донета је Одлука којом је предложено да се за управника Дома именује Лидија Шошкић. Савет Дома РВИ 24.04.2018. године донео је Одлуку којом је за управника Дома изабрана Лидија Шошкић. На ту одлуку изјављене су три жалбе, које је Скупштина Дома РВИ одбила као неосноване. Лидији Шошкић није уручено Решење о именовању, нити је потписан Уговор о раду. Савет Дома РВИ је затражио Мишљење Министарства за рад и то мишљење до данас није примљно. Пошто је Лидија Шошкић остварила право на посебну пензију и остваривањем тог права довела у заблуду Конкурсну комисију Савета Дома, који су донели Одлуку о њеном избору Лидија Шошкић и осталих 7 кандидата који су поднели пријаве не испуњавају услове Конкурса од 16.03.2018. године те предлажем да се објављени конкурс поништи и распише нови. Право на посебну пензију је у супротности са чланом 45 и 46 Статута Дома РВИ и чланом 26 и 3 Закона о раду који говоре о условима конкурса и да треба донети Решење о именовању и потписати Уговор о раду.
Бранка Стојић: Чита члан 45 и члан 56 Статута Дома РВИ (копија у прилогу).
Тачка 2 је усвајање записника са претходне сендице од 18.06.2018. године
Милија Бјекић: Поменули сте сада да је на тој седници донета Одлука да се Лидија прими за упраника Дома РВИ. Малопре сте рекли да није донето. У записнику пише да Бранка врши дужност до избора новог управника. Како? Уговором о делу. Хонорарно. Тамо лепо пише. Значи Бранка може хонорарно, а други нико не може ?? Бранка обавља дужност без потписа и печата. Јесте на неки документ ставили потпис и печат?
Бранка Стојић: Никада нисам.
Милија Бјекић: Дакле пошто Бранка није имала право да ставља потпис и печат, ако Вам ја будем донео акт где је то урадила, предлажем да се казни јер је злупотребила. Ако Дом буде имао трошкове око надокнаде Лидији Шошкић услед незаконмитог поступања, предлажем да то иде на терет Конкурсне комисије. Да чланови Комисије који нису добро одрадили посао, треба да сносе одговорност за своје пропусте када Лидија буде остварила своја права судски поступком.
Следећа тачка је доношење одлуке за поништење конкурса од 16.03.2018. године, коју бих ставио на гласање.
Бранка Стојић: Ова одлука мора бити достављена свим кандидатима који су конкурисали, морају бити обавештени.
Мирољуб Петровић: Ко је за то да се донесе одлука о поништењу?
Четири гласа за. Један је против. Један је уздржан.
Драган Стојковић: Да ли ово значи да ће сви који су конкурисали бити обавештени о поништају? Одлично, онда ће Лидија опет конкурисати.
Мирољуб Петровић: Тачка три је доношење одлуке о расписивању новог конкурса за избор управника Дома РВИ у неком од јавних гласила. Ко је за ову тачку три?
Пет је за. Један уздржан.
Доношење одлуке о именовању конкурсне комисије је тачка четири. Предлажем за председника Конкурсне комисије Драгана Стојковића и потпредседника Зорана Милетћа, Бранислава Дробца као члана и Никичевић Мирослава као члана удружења.
Драган Стојковић: Лидија је данас рекла у присуству свих нас да су Петровић и Лазовић обавештени да је она у превременој пензији од 2017. године.
Зоран Милетић: Није Лидијин пропуст, већ пропуст Петровића и Лазовића којима је Лидија саопштила да је у превременој (административној) пензији.
Мирољуб Петровић: На садашњем конкурсу ћемо да наведемо да је у питању стални радни однос, за разлику од прошлог пута када није било истакнуто.
Мирољуб Петровић: Ко је за мој предлог да буде два члана?
Четири је за. Један је против. Један је уздржан.
Мирољуб Петровић: Тачка 5- разно: Под тачком разно хтео бих да се осврнем на то да сам једно време био у болници, а ми овде међу нама имамо чланове савета који се понашају онако како не би требало да се понаша члан Савета. Мислим конкретно Милија на тебе. Затим на Марса и Вука.
Бранка Стојић: И Лидија.
Мирољуб Петровић: Ја за Лидијиу не могу да кажем ништа лоше, а обавештен сам у болници да се има намера провалити врата.
Бранка Стојић: Милијин брат полицајјац је 25ог био у Дому и са наведенима изазивао немире.
Милија Бјекић: Ја немам брата у полицији, Бранкина изјава је неистинита и немам никаквог сазнања о Бранкиним тврдњама.
Вук Станић: Бранка је написала допис и упознала Синишу Драшковићао неистинама које је Бранка пренела Петровићу.Бранка је потписала допис иако нема права, могу вам га и донети.
Бранка Стојић: Лопови, преваранти. Срам да вас буде! Марс је рекао да хоће нову управницу силом да доведе у Дом. Милија ти си гласао прошли пут да се поништи конкурс.
Милија Бјекић: Јесам, али нисам знао да Лидија испуњава све услове да буде управник.
Бранка Стојић: Зашто си сада против да се поништи конкурс?
Милија Бјекић: Зато што се нјисте придржавали одлуке са претходне седнице да се сачека мишљење министарства, а да није било потребе да се конкурс поништава.
Бранка Стојић: Марс је лагао како сам ја на одмору и да не може галерија да ради док сам ја на одмору.
Вук Станић: Марс је у праву, галерија није ни радила.
Милија Бјекић: Ја хоћу одмах да добијем записник са дданашње седнице, као и то да се обезбеде четири до пет хиљада динара за етисон у куглани како је и претходно договорено.
Мирољуб Петровић: Да се унесе ово у записник.
Бранка Стојић: Већ је унето.
Мирољуб Петровић: Са овим завршавамо данашњу седницу.

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Није мртав ратник који је погинуо него ратник који је заборављен
Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида србије УРМВИ, ЈЕ ЗАЈЕДНО СА ВЕТЕРАНСКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ САБОР И ДРУГИМ ВЕТЕРАНСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ТРАЖИЛО...