Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, присутвовало је додели награда за најбоља књижевна дела, која су након претходно одржаног конкурса, доделили фондација Драгојло Дудић и СУБНОР Србије. 

Догађају је присуствовао и министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић. 

У свом обраћању пристнима Ђорђевић је истакао да је коинциденција да је он ишао у основну школу која носи име народног хероја Драгојла Дудућа. 

Министар је рекао и да му је познат лик и дело Дудића који је:

Између Првог и Другог светског рата сарађивао је у више листова и часописа, укључујући „Политику“, „Радничке новине“, „Рад“, „Народну правду“ и зборник сељака писаца „За плугом“.

-Дудић није ишао у школу, већ је био самоук, а ипак је постао најписменији човек у своме селу, истакао је Министар осврћући се и на Дудићеву биографију у којој пише да је:

Организатор је устанка у западној Србији 1941. године против окупаторске војске нацистичке Немачке, док јеу јулу 1941. године формирао Колубарску партизанску чету и постао командант Ваљевског партизанског одреда. У новембру 1941. изабран је за председника Главног народноослободилачког одбора Србије.

-Погинуо у борби с Немцима, а интересантно је знати да је погинуо 29. новембра, на ранији дан републике, скренуо је МИнистар пажњу присутнима, док је причао о Дудићевој погибији 1941. године, код Мачката на Златибору.

Иначе Дудић је указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 14. децембра 1949. године, проглашен је за народног хероја.

-Нажалост скоро цела  Драгојлова породица је трагично завршила у Другом светском рату истакао је Министар.  Објаснивши да је његов Син Милош, умро 1943. године од последица рањавања у Пријепољској бици, али да је  и он проглашен је за народног хероја, док је ћерка Перса је страдала у логору Аушвицу у Немачкој. Супруга Стевка и ћерка Зорка биле су заточенице Бањичког логора.

-Хвала за све што радите у корист Србије, рекао је мнистар обраћајући се Субноровцима да би се на крају излагања окренуо према Душану Чукићу председнику те организације и потсетио га да му је председник Србије Александар Вучић последњи обратио рекао: "Дуле хвала ти за све што радиш". 

-То хвала Душане се односи и на све вас присутне, то се односи на Субнор Србије, рекао је Министар обраћајући се присутнима. 

IMG 8927

Пре излагања министра најбољим ауторима Свечано су уручене награде и похвале. Манифестација је одржана у згради Народне скупштине Србије у Београду. 

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

НОВОСТИ

ДУЈОВИЋ: ВЕРУЈЕМ ВУЧИЋУ, ДА НЕЋЕ УМАЊИТИ ПРАВА РВИ
У интервју за часопис "Војни инвалид" самостални саветник министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања тврди: ВЕРУЈЕМ ВУЧИЋУ, ДА НЕЋЕ УМАЊ...

Опширније...

ДОГОВОР КУЋУ ГРАДИ - Састанак СУБНОР - УРМВИ
Са сајта Субнора преносимо: СУБНОР Србије и Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида Србије имају много повода и потребе за даљу успешну сарадњ...

Опширније...

Државни секретар негован Станковић присуствовао је Скупштини тешких ратних инвалида
Редовна годишња Скупштина Удружења тешких ратних инвалида и породица палих бораца, одржана је у ресторану "Језеро" на Ади Циганлији. Као гости на Ску...

Опширније...

ЛИДИЈА ШОШКИЋ УПОЗОРАВА НА НЕЗАКОНИТЕ РАДЊЕ У ДОМ-у РВИ
Лидија Шошкић, супруга палог борца и легално изабрана управница ДОМ-а РВИ обратила се писмено ВД председнику УРМВИ Синиши Драшковићу. Допис је прочита...

Опширније...

Војни инвалид, без обе ноге и руке, слика и уређује новине
Када је пре 20 година у рату изгубио обе ноге и руку, Србин из Хрватске Душан Вукојевић, до тада вајар и клесар, започео је нови живот као успешан с...

Опширније...