Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, прославило је сто година од оснивања, свечаном академијом у ДОМ-у Војске Србије, где су плакетом одликовали, провог потпреседника Владе Србије Ивицу Дачића..

INTERNET-DACIC-DRASKOVIC

-Браво спречили сте пријем ветерана УЧК у светску организацију ветерана (WВФ-ФМАЦ), рекао је први потпредседник Владе Ивица Дачић на свечаној академији УРМВИ Србије у ДОМ-у Војске Србије. 

Претходно је, министар спољних послова Ивица Дачић, одликован свечаном плакетом УРМВИ, јер је помогао да велики број држава повуче признање такозване државе Косово.

-Ми смо рањавани у ратовима, а делови тела наших чланова остали су на Кошарама, и другим местима где се водио рат широм бивше Југославије. Надамо се да неће бити потребно да опет ратујемо на тај начин, док су нам победе за зеленим столом каве је Дачић извојевао преко потребне, рекао је у изјави за наше сајт председник Удружења, Синиша Драшковић.

Он је рекао и да је то најстарије ветеранско удружење у Србији, а потсетио је и да је од свих удружења у Србији само Црвени крст старији.

-Поред тога једино смо удружење ратних инвалида из Србије које је члан "Светске федерације ветерана" WВФ, закључио је он.

Поводом стогодишњице Удружења плакете и захвалнице додељене су, Председнику Александру Вучићу, као и неколицини чланова Владе Србије, међу којима је и Дачић. Дачић је и једини министар који је дошао, лично на уручење плакете.  

Дачић се након доделе обратио присутнима и том приликом рекао:

-Ви обележавате сто година од оснивања вашег Удружења, основали су га инвалиди првог светског рата, данас има највише вас ратних инвалида из деведесетих година, и некако сте забашурили истину да су ратни инвалиди Првог светског рата, попут МИлунке Савић, једва успевали да преживе.  

Након тога Дачић је додао да су ратни инвалиди после Првог светског рата имали јако лош статус у друштву.

-Како сте рекли ратним инвалидаима је после Првог светског рата дато право да просе. То је срамота, а срамота је и како се држава односила према борцима из ратова деведесетих, рекао је Дачић.

У свом излагању Драшковић је објаснио историјат удружења које су основали ратни инвалиди Првог светског рата, да би му се касније прикључили ратни инвалиди партизанског покрета, потом и ратни инвалиди деведесетих.

-1995. године Удружење је донело одлуку да чланству могу приступити и инвалиди из сукоба деведесетих година као и мирнодопски инвалиди. Тада је имену удружења и придодата реч, мирнодопски и од тада се користи назив: "Ратни и мирнодопски војни инвалиди Србије", обајснио је он.

Током манифестације председник УРМВИ Србије Синиша Драшковић је изјавио и да УРМВИ Србије, тражи да најновији нацрт борачког закона хитно буде упућен у Скупштину републике Србије. 

Свечана академија у ДОМ-у војске поводом стогодишњице одржана је под називом "Увек у строју" а Драшковић је током манифестације истакао је да проблеми ратних војних инвалида постоје и данас као и пре сто година.

-Главни проблем је Закон. Закон још није донет, а урађен је предлог закона . Ја сам један од људи који је учествовао у радној групи која је писала Закон. Нажалост тај предлог још није ушао у Скупштинску процедуру. Имамо обећање председника државе да ће тај предлог до нове године бити усвојен. Зато се и надамо да ће он ускоро доћи до посланика и да ће бити изгласан, закључио је Драшковић.

 

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

НОВОСТИ

Бесплатна обука за рад на рачунару у организацији УРВМИ ОБРЕНОВАЦ
Радионицу током које су полазници обучавани за рад на рачунарима, организовао је општински одбор Обреновац Удружења ратних и мирнодопских војних инвал...

Опширније...

УСКОРО БЛОКАДА РАЧУНА УРМВИ ЗБОГ САОБРАЋАЈНИХ ПРЕКРШАЈА ИЗ 2016
Пресудом Прекршајног суда у Београду ПР 185679/2016 од 28.02.2017. године која је постала правоснажна децембра 2017. године УРМВИ је требало да палти ...

Опширније...

Дејана Бачко бори се за пласман на параолимпијске игре у Токију!
 На путу до Токија, Дејану чекаују стотине сати тренинга! Паратеквондо је једна од најзахтевнијих параолимпијских дисциплина!     Д...

Опширније...

Протест ратних инвалида у ДОМ-у РВИ под слоганом: Стоп криминалу у ДОМ-у...
Зграда ДОМ-а ратних војних инвалида (РВИ) у Београду, процењена је на више од седам милиона евра, због чега би могла и да буде отета од РВИ, тврди Душ...

Опширније...

ДЕЛЕГАЦИЈА УРМВИ СРБИЈЕ И БЕОГРАДА НА ПРОСЛАВИ СТОГОДИШЊИЦЕ У ЗАЈЕЧАРУ
На позив Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида (УРМВИ) града Зајечара, заједничка делегација УРМВИ СРБИЈЕ И УРМВИ града Београда присуствовал...

Опширније...