Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица!

Борачка област коју су раније регулисали Закон из 1998. године, допуне из 2003, године, више правних аката из области здравства, интерне ревизије, инспекцијског надзора и још двадесетак правних аката, сада су обједињени у један обрачки Закон.

Када Председник Србије, Александар Вучић овај акт потпише, а нови борачки Закон ступи на снагу, сви ти правни акти престаће да важе.

Службеници борачких управа у општинама у Србији, мораће да се упознају са новим Законом и новим правима бораца.

У питању су права која ће према мишљењу Министра за рад запошљавање борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића трајно променити ову област:

-Овим се исправља неправда према борцима последњих ратова на простору бивше Југославије, рекао је у Скупштини Србије на почетку излагања министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевић.

Он је рекао и да се Законом предвиђа нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама 90-их година и у рату 1999. године, а који под наведеним околностима нису добили обештећење за телесне повреде (ветерани). За ту категорију корисника прописују се нова права, а то су право на борачки додатак, право на посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу, право на легитимацију бораца, право на приоритет у запошљавању, накнада погребних трошкова.

Када је пре пре скоро две године ратним и мирнодоспким војним инвалидима умањено право, и обрачун инвалиднина са месечног промењен на годишњи, УРМВИ Србије је подигло узбуну.

Тражили смо хитан пријем у Министарству.

У делегацији УРМВИ били су Душан Вукојевић, Вук Станић и предсеник Синиша Драшковић, примио нас је по функцији тада саветник министра Саша Дујовић. Између осталог речено нам је да ће ускоро почети рад на новом борачком закону и да ће обрачун месчних инвалиднина онда бити враћен на старо.

-Ми нећемо бити задовољни са законом, ако се умањи макар једно право које сада имају ратни и мирнодопски војни инвалиди, саопштио је Драшковић. Истакли смо и да очекујемо и да се повећају инвалиднине. Уследио је раду у радној групи, а потом и јавна расправа. Министар Ђорђевић и државни секретар Ненад Нерић из дана у дан показивали су све вечће разумевање за наше и захтеве других борачких група.

На крају пута, заједно са сродним удружењима изборили смо поред осталог, да данас Законом буду увећане инвалиднине за свих десет група војних инвалида!

Прва група има увећану основну инвалиднину за осам одсто. Десетој групи основица је повећана са шест одсто на чак деветнаест и примаће процентуално гледано инвалиднину за стодвадесет процената већу него до сада.

Инвалиду I групе који има два или више оштећења организма по основу којих му се признаје својство војног инвалида, лична инвалиднина повећава се за додатних 25 одсто од основице и представља саставни део личне инвалиднине.

У наставку текста можете да прочитате члан 38 новог Закона и израчунате за колико је увећана ваша инвалиднина.

Члан 38.

Лична инвалиднина одређује се према групи инвалидитета.

Месечни износ личне инвалиднине одређује се у проценту од основице и износи за:

1)      I групу                 188 %

2)      II групу               139 %

3)      III групу              107 %

4)      IV групу              82 %

5)      V групу                60 %

6)      VI групу              40 %

7)      VII групу             31 %

8)      VIII групу           22 %

9)      IX групу              21 %

10)    X групу                19 %

Инвалиду I групе који има два или више оштећења организма по основу којих му се признаје својство војног инвалида, односно својство цивилног инвалида рата, која одговарају инвалидитету I групе, као и војном инвалиду I групе коме је то својство признато по основу оштећења која су изазвала квадриплегију, лична инвалиднина из става 1. овог члана повећава се за 25% од основице и представља саставни део личне инвалиднине.

Опширније о новом борачком Закону и побољшањима која нам је донео причитајте у наредном броју часописа Војни Инвалид, где ће мо објавити и цео текст новог Закона.

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

НОВОСТИ

БОРАЧКИ ЗАКОН НА ЈЕСЕН У СКУПШТИНИ
Министар Зоран Ђорђевић, разматраће све предлоге борачких удружења за нови брачки закон, који су предложени током јавне расправе. Рекао је да ће прили...

Опширније...

Проблеми ратних и војних инвалида
СУБОТИЦА -  У овом моменту не постоји тачна евиденција броја ратних и мирнодопских војних инвалида у Србији. Процењује се да их има око 10.000, ...

Опширније...

Суд (од)блокирао рачун београдског одбора УРМВИ
Према податцима Народне Банке Србије, одељење за принудну наплату је по налогу суда (од)блокирало рачун београдског одбора УРМВИ. Рачун градског о...

Опширније...

УРМВИ на пријему код државног секретара Негована Станковића
ПРИЈЕМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА РМВИ СРБИЈЕ КОД ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА Делегација Удружења РМВИ Србије затражила је пријем и разговор са државним секретарем Н...

Опширније...