Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица!

Борачка област коју су раније регулисали Закон из 1998. године, допуне из 2003, године, више правних аката из области здравства, интерне ревизије, инспекцијског надзора и још двадесетак правних аката, сада су обједињени у један обрачки Закон.

Када Председник Србије, Александар Вучић овај акт потпише, а нови борачки Закон ступи на снагу, сви ти правни акти престаће да важе.

Службеници борачких управа у општинама у Србији, мораће да се упознају са новим Законом и новим правима бораца.

У питању су права која ће према мишљењу Министра за рад запошљавање борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића трајно променити ову област:

-Овим се исправља неправда према борцима последњих ратова на простору бивше Југославије, рекао је у Скупштини Србије на почетку излагања министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевић.

Он је рекао и да се Законом предвиђа нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама 90-их година и у рату 1999. године, а који под наведеним околностима нису добили обештећење за телесне повреде (ветерани). За ту категорију корисника прописују се нова права, а то су право на борачки додатак, право на посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу, право на легитимацију бораца, право на приоритет у запошљавању, накнада погребних трошкова.

Када је пре пре скоро две године ратним и мирнодоспким војним инвалидима умањено право, и обрачун инвалиднина са месечног промењен на годишњи, УРМВИ Србије је подигло узбуну.

Тражили смо хитан пријем у Министарству.

У делегацији УРМВИ били су Душан Вукојевић, Вук Станић и предсеник Синиша Драшковић, примио нас је по функцији тада саветник министра Саша Дујовић. Између осталог речено нам је да ће ускоро почети рад на новом борачком закону и да ће обрачун месчних инвалиднина онда бити враћен на старо.

-Ми нећемо бити задовољни са законом, ако се умањи макар једно право које сада имају ратни и мирнодопски војни инвалиди, саопштио је Драшковић. Истакли смо и да очекујемо и да се повећају инвалиднине. Уследио је раду у радној групи, а потом и јавна расправа. Министар Ђорђевић и државни секретар Ненад Нерић из дана у дан показивали су све вечће разумевање за наше и захтеве других борачких група.

На крају пута, заједно са сродним удружењима изборили смо поред осталог, да данас Законом буду увећане инвалиднине за свих десет група војних инвалида!

Прва група има увећану основну инвалиднину за осам одсто. Десетој групи основица је повећана са шест одсто на чак деветнаест и примаће процентуално гледано инвалиднину за стодвадесет процената већу него до сада.

Инвалиду I групе који има два или више оштећења организма по основу којих му се признаје својство војног инвалида, лична инвалиднина повећава се за додатних 25 одсто од основице и представља саставни део личне инвалиднине.

У наставку текста можете да прочитате члан 38 новог Закона и израчунате за колико је увећана ваша инвалиднина.

Члан 38.

Лична инвалиднина одређује се према групи инвалидитета.

Месечни износ личне инвалиднине одређује се у проценту од основице и износи за:

1)      I групу                 188 %

2)      II групу               139 %

3)      III групу              107 %

4)      IV групу              82 %

5)      V групу                60 %

6)      VI групу              40 %

7)      VII групу             31 %

8)      VIII групу           22 %

9)      IX групу              21 %

10)    X групу                19 %

Инвалиду I групе који има два или више оштећења организма по основу којих му се признаје својство војног инвалида, односно својство цивилног инвалида рата, која одговарају инвалидитету I групе, као и војном инвалиду I групе коме је то својство признато по основу оштећења која су изазвала квадриплегију, лична инвалиднина из става 1. овог члана повећава се за 25% од основице и представља саставни део личне инвалиднине.

Опширније о новом борачком Закону и побољшањима која нам је донео причитајте у наредном броју часописа Војни Инвалид, где ће мо објавити и цео текст новог Закона.

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

НОВОСТИ

12. Зимске параолимпијске игре у Пјонг Чангу
Дванаесте Зимске параолимпијске игре почеле су 09. марта 2018. године и трајаће до 18. марта ове године. 12. Параолимпијске игре одржаће се у Пјонг Ча...

Опширније...

Бесплатна обука за рад на рачунару у организацији УРВМИ ОБРЕНОВАЦ
Радионицу током које су полазници обучавани за рад на рачунарима, организовао је општински одбор Обреновац Удружења ратних и мирнодопских војних инвал...

Опширније...

Чланови Дома ратних војних инвалида (РВИ) Београда, посетили Ивањицу.
Чланови Дома ратних војних инвалида (РВИ) Београда, данас су посетили Ивањицу. Током посете овом граду посетили су и одмаралиште "Голија". С обзиром ...

Опширније...

НИКОЛИЋ ТРАЖИ БОРАЧКИ ЗАКОН И ЈЕФТИНИЈЕ ТАКСЕ ЗА ДРЖАЊЕ ОРУЖЈА
НИКОЛИЋ: СРБИЈИ ТРЕБА ЗАКОН О БОРЦИМА И ЈЕФТИНИЈИ ПРОПИСИ ЗА ЛЕГАЛНО ДРЖАЊЕ ОРУЖЈА ЧАСОПИСУ ВОЈНИ ИНВАЛИД ОБРАТИО СЕ Драгољуб Николић Кисинџер, ...

Опширније...

ИСПРАВКА - МИЛАН ПОПИЋ - ВОЈНИ ИНВАЛИД 124
  У часопису Војни нвалид број 124, на страни 9. погрешно смо цитирали тешког ратног инвалида и функционера Удружења тешких ратних инвалида и по...

Опширније...