28. ОКТОБРА 2022. ГОДИНЕ НА СТО ТРЕЋИ РОЂЕНДАН УДРУЖЕЊА РАТНИХ И МИРНОДОПСКИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА СРБИЈЕ, ОДРЖАНА ЈЕ СВЕЧАНА У ИСТО ВРЕМЕ И ИЗБОРНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА

Пише: Александар Станић

 На годишњој Скупштини Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије (УРМВИС) изнесене су шокантне тврдње о претњама које су упућене председнику УРМВИ Србије Синиши Драшковићу и генералном секретару Вуку Станићу.  Генерални секретар је тим поводом јавно испричао следеће:

-Милинко Величковић, бивши секретар у Министарству трговине, (недавно разрешен дужности) заједно са другим лицима уз помоћ претњи, нашем Удружењу је отео хотел и земљиште у Ивањици. Нашим функционерима и мени лично је прећено, од стране Величковића, као и од људи повезаних са њим. То је ишло толико далеко да су чак и писмено нашем Удружењу, саопштили да очекују да им дамо Ивањицу, на начин како је раније "демократској власти-жутима", наше удружење дало неколико хектара земље на Новом Београду у замену за два мала локала."   

Станић је у наставку излагања предложио да се организују протести испред суда у Чачку, Општине у Ивањици, Владе Србије у Београду као и испред одмаралишта Голија које је од УРМВИ отето. Он је подсетио да је председник удружења Синиша Дршковић, пре неколико година одбио да потпише уговор о продаји Ивањице, али да је уговор касније потписало друго лице након одлуке Републичког одбора, као и да  одлука Скупштине никада није ни донета. 

-Ипак, нагласио је, Станић: Ни лош уговор који је потписан, није реализован. Јер купац фирма Борекс није у уговором предвиђеном року завршила заменски објекат у Кушићима.  Рекао је да је сада покренут судски спор у коме тражимо обештећење,  раскид и поништење уговора о продаји са фирмом Борекс. Фирмом која је "Хотел Голија" у Ивањици као и наше земљиште и у међувремену укњижила као своју имовину. Додао је и да је током седнице Републичког одбора, када је доношена одлука о продаји "Хотела Голија" двоје људи издвојило своје мишљење и то Синиша Драшковић, и Слободан Тркуља. На истој седници Станић није имао право гласа, али је дискутовао и тражио да се од Борекса узму менице. Нажалост предлог  није прихваћен. На истој седници делагат из Кикинде, Дакић је изјавио да је очигледно да на неко прети и приморава нас да склопимо уговор штетан за нас. Он је један од ретких који су гласали против продаје.  И заиста, није нормално да се склопи тако несразмеран посао где једна страна добија пет пута већу вредност од оне коју даје. Борекс је тим уговорм УРМВИС практично дао за "Хотел Голија" у Ивањици, и велико парче земље на коме се налази пет објеката, само један мали објекат на планини на месту до кога нема ни асфалтног пута. На крају ни тај мали објекат није завршен у њему нема ни струје ни воде...

Влассник фирме Борекс је према наводима Агенције за привредне регистре, супруга Милинка Величковића. Против ње, њеног супруга и Борка Плавшића, комисија за имовину УРМВИ Србије је поднела кривичну пријаву.  

У наставку седнице председник Синиша Драшковић говорио је без длаке на језику:

-          Још ће се причати о овоме. Све ово је отишло много далеко. Изгледа да смо ударили у осиње гнездо! Жао ми је Вука, страховити су притисци, прети се и породицамама... Ја се не бојим – у рату сам три пута рањаван! Идем до краја, без обзира колико је опасно! Наша је срећа је што је смењен Милинко Величковић. О њему имају и опскурно мишљење и у његовој странци. Прегршт доказа смо против њега поднели тужилаштву, ако их размотре како треба, Величковић би требало да буде ухапшен. 

Затим је Драшковић своје излагање осветлио са правне стране:

-  Судски спор се води у Трговинском суду у Чачку, где смо поднели захтев за поништај и раскид штетног уговра са Борексом. Тамо смо доживели готово невероватне ствари:

Њихов адвокат је био толико бахат и толико је вређао нашу адвокатицу, да је судија морала да реагује и да га казни опоменом.  Заиста бих похвалио наше сјајне адвокате. Они се не боје. Предали смо им обиље докумената. Обавестили смо јавне правобраниоце и у Краљеву и у Београду. Послали смо допис председнику Александру Вучићу. Желимо да вратимо све на старо. Споран је и хотел „Олга Дедијер“ на Копаонику, јер се не зна власник. Процес је тек у почетној фази. Против Борка Плавшића, Милинка Величковића, Ане Величковић, која је сада уписана као сто одстотни власник Борекса тужилаштву смо доставили доказе за кривичну пријаву.  

Делегат Скупштине УРМВИ Србије Енес Суљевић, хероја са Кошара, постави је питање:

-          Ко је тај човек? Коме сме он тако да прети?

Станић му је одговорио:

-          Миличко Величковић, родом је из Ивањице, био је функционер у граду Београду, био је функционер МУПа, а до недавн је био секретар у Министарству трговине. Изузетно је богат и моћан човек. 

У дискусију се укључио и делегат Скупштине из Суботице, Драгослав Дашић. Он је рекао да се морамо изборити на све начине, да нам се имовина врати. Рекао је и да морамо бити спремни на протесте и да ће он упркос годинама свакако доћи са својим људима. "Лопове морамо отерати иза решатака!" Узвикнуо је Дашић на крају свог излагања.  

У наставку, седнице Драшковић се осврнуо на претежак протекли период у Удружењу ратних и мирнодопских војних инвалида Србије:

-Кад смо преузели УРМВИС и касније ДОМ РВИ, затекли смо огромне дугове. Од тога само дуг према електранама био је чак 14.000.000 динара! Иза нас је страшан период. После короне је настао хаос у финансијском делу. Раније смо добијали знатно већа средства од државе, и по 2.500.000 динара годишње. А сада - само 400.000 динара, што није довољно ни за голо преживљавање. Неке тек основане организације су добиле много већа средства. Прво се дел њима, а за нас шта остане... Нашли смо принудно решење да секретарица Сузана Рашевић ради скраћено, како бисмо уштедели. Вук Станић је поднео највећи терет. Кад има за плате, има, а кад нема...сналазимо се. Вук је одборник у Скупштини града Београда, па и на тај начин покушавамо да се изборимо за борачку популацију. Најважнија ствар је да заштитимо УРМВИС.

Драшковић се осврнуо и наше саборце, који, нажалост, нису више са нама:

-Десетковани смо – умрле су многе наше колеге због финансијских невоља и живота на рубу егзистенције.

Делегате и госте из целе Србије поздравио је и Јово Ђаковић, председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Београда:

УРМВИ Србије и УРМВИ Београда су наследили огромне дугове. Било је припремљено да све изгубимо. Међутим, успели смо да преживимо. Рецимо, некадашња управница Дома Ратних војних инвалида Бранка Стојић није нас обавестила за последње рочиште против листа „Таблоид“ због дугогодишњих неплаћених кирија. И зато то нисмо успели да их наплатимо. Нажалост, морали смо да продамо вредне слике за плате и дугове. За све постоје извештаји.

Готово у сенци ових бруталних ствари, које су  свакодневне у овим нашим, оловним временима, реизабрано је 13 чланова Извршног одбора Републичког одбора УРМВИС: Драгослав Дашић, Љутомир Шапоњић, Марјан Јовановић, Милија Бјекић, Слободан Тркуља, Ђорђе Контић, Синиша Драшковић, Небојша Стојадиновић, Јовица Воркапић, Јово Ђаковић, Драган Митровић, Вук Станић и Милка Краљевић.

Такође, поново су изабрани делегати Скупштине УРМВИС: Ненад Живковић, Драган Кокановић, Милорад Величковски, Владислав Миливојевић, Вукашин Мандић, Ђорђе Контић, Ангел Зарков, Хранислав Алексић, Славољуб Васиљевић, Слободан Тркуља, Небојша Стојадиновић, Марјан Јовановић, Љутомир Шапоњић, Новица Филиповић, Милосав Тошић, Милка Краљевић, Драгослав Дашић, Јовица Воркапић, Синиша Драшковић, Дејан Тодоровић, Драган Митровић, Драгица Јовановић, Илија Загорац, Вук Станић, Јово Ђаковић, Милија Бјекић, Бошко Драгићевић, Слободан Калањ, Зоран Радовановић, Драган Вучковић, Часлав Марковић, Божидар Новаковић, Јосип Бирињи, Јано Верески, Обрад Жежељ, Драгомир Алимпић, Радан Јевтић, Бранко Јововић, Жељко Арбутина, Светислав Чавка, Енис Суљевић, Драган Црњански, Хаџи Драган Белаћевић, Зоран Милетић, Марина Батричевић, Желимир Божовић, Бранислав Дробац, Драган Вукичевић, Горан Андрић и Мирослав Ђорђевић.

Реизабрани су и чланови Републичког одбора Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије: Ненад Живковић, Драган Кокановић, Милорад Величковски, Владислав Миливојевић, Вукашин Мандић, Ђорђе Контић, Ангел Зарков, Милка Краљевић, Славољуб Васиљевић, Слободан Тркуља, Небојша Стојадиновић, Марјан Јовановић, Љутомир Шапоњић, Новица Филиповић, Милосав Тошић, Вук Станић, Драгослав Дашић, Јовица Воркапић, Хранислав Алексић, Синиша Драшковић, Дејан Тодоровић, Драган Митровић, Драгица Јовановић, Илија Загорац, Јово Ђаковић, Милија Бјекић и Бошко Драгићевић.

 За председника УРМВИ СРБИЈЕ изабран је Синиша Драшковић на мандат од четири године. За генералног секретараизабран је Вук Станић. Изабрани су и заменик председника удружења, и потпредседници удружења. 

СВЕЧАНИ ДЕО СКУПШТИНЕ:

SKUPSTINA 2022

У свечаном делу Скупштине који  је одржан поводом дана удружења наступили су вокални извођачи, Вида Зец и Оливера Лола Аџић. Аџићева је и познати аутор родољубиве поезије. Члан је Удружења књижевника Србије. Она је пре извођења песме "Вила са Кошара" позвала Енеса Суљевића. Хероја чија је нога 1999. године остала на Кошарама. Енес је свим срцем бранио Србију, а када је стао поред Аџићеве, она и Вида Зец су свим срцем певале ову патриотску песму. Велики број присутних ветерана, пустио је сузу. (Мушку, најтежу...)

У програму је учествовала и песник и рецитатор Јасмина Игњатовић. Она је рецитовала једну од својих родољубивих песама.

НА СЛИЦИ СА ЛЕВА НА ДЕСНО:

ЈАСМИНА ИГЊАТОВИЋ, ИВАНА ТРИФУНОВИЋ,ВИДА ЗЕЦ, ЕНЕС СУЉЕВИЋ, ОЛИВЕРА ЛОЛА АЏИЋ, ДРАГИЦА ЈОВАНОВИЋ

 

 

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

НОВОСТИ

Бесплатна обука за рад на рачунару у организацији УРВМИ ОБРЕНОВАЦ
Радионицу током које су полазници обучавани за рад на рачунарима, организовао је општински одбор Обреновац Удружења ратних и мирнодопских војних инвал...

Опширније...

Н А Ц Р Т З А К О...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА  И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА Н А Ц Р Т    З А К О Н А О БОРАЧКО-ИНВАЛИДСК...

Опширније...

Државни секретар негован Станковић присуствовао је Скупштини тешких ратних инвалида
Редовна годишња Скупштина Удружења тешких ратних инвалида и породица палих бораца, одржана је у ресторану "Језеро" на Ади Циганлији. Као гости на Ску...

Опширније...

НИЈЕ повучен предлог измене борачког закона из скупштинске процедуре
У СКУПШТИНИ ЈЕ У ТОКУ РАСПРАВА О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА КОЈИМ ЋЕ БИТИ УМАЊЕНА ПРАВА РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА И ПОРОДИЦА ПАЛИХ БОРАЦА. НАШЕМ УДУРЖЕЊУ ЈЕ РАНИЈ...

Опширније...

ЛАЗОВИЋ: “ТИТОВА СОБА ЈЕ БУДУЋИ ТУРИСТИЧКИ ХИТ У РУКАМА УРМВИ“
  На Свечаној скупштини, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, плакетом УРМВИ одликован је председник општине Ивањица, Зоран Ла...

Опширније...