Културна манифестација: “Београд у сусрет Видовдану“, обележена je програмом: “Песмом и игром кроз Косово и Метохију“, a одржана је у Коларчевој задужбини, у организацији Покрета за Косово и Метохију у Србији.

INTERNET
Догађају је присуствовала и делегација, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, претставници часописа “Војни инвалид“, његова екселенција амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг са другим дипломатама те земље, представници дипломатског кора Руске федерације, директор канцеларије за Косово и Метохију, господин Марко Ђурић и други угледни гости.

Кинески-Амбасадор
На почетку догађаја присутнима се обратио председник Покрета за Косово и Метохију у Србији др. Милoсав Стојановић. Он је нагласио је да је Видовдан митски датум пун симболике.
- Видовдан је велики дан за сваког Србина, сабирамо се око нечег што је одредила генетика, срж идентитета, а то је бити Србин. У тешким тренуцима за наш народ смо одлучни да се боримо и не заборавимо ко смо и одакле смо, наше светиње, цркве и манастире, колевку нашег постојања наше Косово и Метохију“, нагласио је он.
Истакао је да није лако носити бреме православља у новом поретку, где историја, култура, традиција и језик нису поштоване вредности, а ми знамо да оне одређују идентитет једног народа.
- Видовдан је, најсветији дан у нашој историји, који је одредио судбину Србије, иако је тада готово цела Србија страдала у име хришћанства, рекао је др. Стојановић који се посебно захвалио присутним дипломатским претставницима Кинеске амбасаде који су ту били присутни у великом броју и позвао је присутне да им упуте громогласан аплауз. После говора председика др. Стојановића присутнима се обратио директор канцеларије за Косово и Метохију господин Марко Ђурић. Он је рекао да је Видовдан српски завет, завет свих Срба ма где живели и радили.
- Видовдан, је подсетник и огледало, те не чуди што се наша истородна браћа Горанци поздрављају са: “Ће се видимо на Видовдан“.
“На Видовдан се увек све показује, показује и ко је вера и ко невера, ко је спреман да се бори за свој народ и за Косово и Метохију, те је прилика да поручимо свима онима који стрепе, али и онима који се надају и радују помисли да бисмо могли да одустанемо да никада нећемо одустати од наше борбе за Косово и Метохију“, рекао је Ђурић додавши да не смемо да прихватимо никакву отимачину наше земље, наших лепих градова Пећи, Приштине, Призрена, Гњилана, Урошевца...
- Пре само 17 година из тих наших градова протерано је 250.000 људи, а да о томе не можемо да чујемо ниједну реч од најодговорнијих у међународној заједници. Тако данас из Београда, сутра из Грачанице, а једног дана из Призрена и Приштине можемо поручити да никада нећемо одустати и да ћемо слободу као народ дочекати, подвукао је Ђурић, током свог обраћања.
После Ђурићевог излагања почео је културно музички програм. Први је наступио млади гуслар, Милан Анђелковић. Потом су наступали вокални солисти Анђела Ројевић и Мирјана Богосављевић из Косовске Митровице и Јефимија Ђиновић из Ђаковице, са песмом “Видовдан“. Уследила је филмска презентација Ђаковице, а онда је наступило Културно уметничко друштво (КУД) “Копаоник“ са играма и песмам из Ђаковице. У филмској презентацији Призрена, присутни су имали прилику да виде српске светиње из те регије, и да се потсете да је тај град био престоница Душановог Царства, историјски највеће Српске државе.
Певачка група и ансамбл “Венац“ извели су игре и песме из Призренске регије.
Онда је на исти начин филмски, а потом игром и плесом презентован и град Приштина. После Приштине, Метохијска регија, Сирничка жупа, Косовско поморавље - Гњилане, Косово поље и Пећ. У филмским презентацијама присутни су имали прилику да виде историјска документа Османске државе која је уредно пописивала становништво које је затекла у поменутим градовима на Косову.
У турским документима из седамнестог века, у већини градова на Косову живели су искључиво Срби, говорио се искључиво Српски. Данас у тим градовима готово да нема Срба...
Занимљиво је истаћи и да су чланови културно уметничких друштава, сваки пут наступали у српским народним ношњама, оне регије чије игре и песме су претстављали. Неки на овој приредби присутни Срби и сами су били изненађени постојањем великог броја разноликих српских мелодија, песама, и народних ношњи, са Косова и Метохије.
Било би добро када би међународна заједница зауставила наставак уништења, и затирања, трагова српске културе на Косову и Метохији, а које је наставак геноцида који је тамо готово успешно спроведан над аутохтоним српским народом.

ZA-INTERNET-P-KIM

INTERNET-KOPAONIK

INTERNET-PEVACICA-U-BELOM

 

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

НОВОСТИ

Андрија Младеновић отворио изложбу ратних фотографија у Дому РВИ
  У Дому Ратних војних инвалида у Београду у току је изложба поводом 73 године од одслобођења српске престонице, под називом: "Изложба ратних с...

Опширније...

Вучић на Паради победе у Москви, одмах поред Путина и Нетањахуа ...
Председник Србије Александар Вучић, присуствовао је Паради победе у Москви, где је протоколарно смештен одмах поред председника Руске федерације Влади...

Опширније...

ШОШКИЋ: БРАНКА СТОЈИЋ, МЕ ПСОВАЛА И ИЗБАЦИЛА ИЗ КАНЦЕЛАРИЈЕ
  -ЈЕБЕМ ТИ МАЈКУ БОЖИЈУ, ПРЕВАРАНТУ, ОВО ЈЕ МОЈА КАНЦЕЛАРИЈА, рекла је наводно Бранка Стојић, Лидији Шошкић изабраној управници ДОМ-а РВИ, ...

Опширније...

УРМВИ ОПШТИНЕ ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ ОРГАНИЗОВАЛО ПЕТИ ЈУБИЛАРНИ КУП У ПЕЦАЊУ
ОДРЖАН ПЕТИ ЈУБИЛАРНИ МЕМОРИЈАЛ „МИОДРАГ ЈОВИЋ“ У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ. ОВАЈ САДА ВЕЋ ЧУВЕНИ КУП У ПЕЦАЊУ ОРГАНИЗУЈЕ ОПШТИНСКО УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ И МИРНОДОП...

Опширније...

Министри Ђорђевић и Вулин открили споменик хероју Милану Тепићу
Претставници Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, присуствовали су откривању споменика народном хероју мајору Милану Тепићу. Спомени...

Опширније...